Kako do nas ...

10 km od Varaždina • 42206 Petrijanec • Družbinec • Dravska 23a

095 1999 859 .... 095 5213 703 .... 042 208 872

Dom Sveta Rozalija

Address
Dravska 23a
Družbinec
42206 Petrijanec
Get Directions

4. rujan - blagdan Sv. Rozalije

Rozalija je rođena 1100. g. u Palermu, Sicilija, u plemenitaškoj obitelji. Nakon što je, kao odrasla, neko vrijeme bila dvorska dama kraljice Margarete, ulazi u red časnih sestara Augustinki. Potreba za samotničkim i strogim pokorničkim životom navela ju je da se povuče u špilju na Monte Pellegrinu u okolici Palerma (predaja kaže da su je do nje dovela dva anđela), na čijim je zidovima napisala ove riječi: "Ja, Rozalija, kćerka Sinibalda, gospodara Quilquine, odlučila sam živjeti u ovoj pećini iz ljubavi prema svom Gospodinu, Isusu Kristu."

Umrla je 1160. kao pustinjakinja, skrivena od svijeta, prakticirajući veliku poniznost i zajedništvo s Bogom. Njezini su ostaci otkriveni nekoliko stoljeća kasnije, 1624. godine kada je Palermom harala kuga. Nakon ukazanja i čudesnog prestanka bolesti, proglašena je zaštitnicom Palerma, a špilja je postala svetište. Danas se njezine relikvije nalaze u gradskoj katedrali, a osim što se slavi obljetnica njezine smrti 4. rujna, slavi se i 15. srpnja, kad su pronađene njezine kosti.

Na slikama Svetu Rozaliju obično prikazuju u pustinjačkoj odjeći, s krunom od bijelih ruža na glavi te s križem, mrtvačkom glavom i lancem, znakovima njezine pokore. Njezin lik je trajno prisutan i u hrvatskoj književnosti, zahvaljujući isusovcu Antunu Kanižliću (1699–1777), koji je tu sveticu opjevao u svom djelu "Sveta Rožalia".

Dostupni smo i putem e-maila...

Za dodatne informacije možete nam poslati upit i putem e-maila. Bit će nam drago odgovoriti Vam na sva Vaša pitanja, dati Vam savjet i pomoći Vam u Vašoj novoj životnoj situaciji.