Za dobrobit korisnika ...

Nastojimo da svatko ima privatnost kada mu je potrebna, a društvo kada ga želi.

Smještaj, oprema i prijevoz

Sobe su različite veličine, od jednokrevetnih do trokrevetnih. Opremljene su specijalnim bolničkim krevetima, plazma televizorom te ostalim namještajem: noćni ormarić, ormar, stolica i stolić za posjetitelje. Raspolažemo s prilagođenim kupaonicama za osobe s posebnim potrebama te zajednički dnevni boravak s plazma televizijskim prijemnicima, kaminom, časopisima i novinama.

Također raspolažemo kolicima, hodalicama i ostalom opremom za slabije pokretne korisnike te medicinskom opremom: sterilizator, aspirator, aparat za kisik, aktivni antidekubitalni madraci i jastuci.

U sklopu doma je i naša vlastita profesionalna praonica rublja i posteljine, kao i terasa na kojoj korisnici i njihovi posjetitelji rado borave.

Dom ima vlastiti prijevoz korisnika. U težim slučajevima naručujemo kola Hitne pomoći.

Slobodno vrijeme

Za korisnike nastojimo stvoriti domaću atmosferu međusobnog druženja za vrijeme obroka, u dnevnim boravcima ili u vrtu i na terasi. Obroci se serviraju za obiteljskim stolovima, osim korisnicima koji zbog svojeg zdravstvenog stanja privremeno ili stalno nisu u mogućnosti ustati iz kreveta.

Bojali smo uskršnja jaja, kitili božićni bor, proslavili mnoge rođendane s tortama. U Domu Sv. Rozalija naglašavamo zadovoljstvo korisnika - u fizičkom, emotivnom, intelektualnom i društvenom pogledu, nastojeći stvoriti ugodno okružje kako bi im u njihovom najzrelijem stadiju omogućili kvalitetan život. Pri tome nastojimo da svatko ima privatnost kad mu je potrebna, a društvo kada ga želi.

Mnogi korisnici žele duhovnu potporu. Organizirali smo suradnju sa župom Sv. Petra i Pavla iz Petrijanca, čiji svećenik dolazi po želji korisnika i njihovih obitelji. Za veće vjerske blagdane (Božić, Uskrs) u Domu se održava misa.

Prehrana i higijena

Hrana se priprema u vlastitoj kuhinji prema sustavu kontrole sigurnosti hrane HACCP, od svježih namirnica koje se uzgajaju u vlastitom vrtu i voćnjaku i svakodnevno se nabavljaju. Redovito nudimo četiri obroka. Po potrebi korisnici dobivaju i više obroka (primjerice dijabetičari, bolesnici koji se hrane putem sonde i sl.), a svi korisnici mogu po želji dobiti dodatni obrok.

Medicinske sestre pomažu korisnicima koji se ne mogu sami hraniti, hraneći ih usitnjenom kašastom hranom. Ako niti takav način nije moguć, primjenjuje se sonda ili u još težim slučajevima, hranjenje intravenoznim putem.

Zavod za javno zdravstvo Varaždinske županije obavlja analizu hrane i redovitu kontrolu općeg higijenskog stanja, a državna sanitarna inspekcija pregledava dom, čistoću sanitarnih prostorija i kuhinje te provjerava sanitarne knjižice osoblja (medicinske sestre, njegovateljice, osoblje kuhinje).

Korisnici

Naši su korisnici u dobi od 50 godina pa nadalje, s najvećim udjelom onih iznad 75 godina. U postotku je nešto više žena. Zdravstveno stanje i dijagnoze bolesti su vrlo različite. Vrlo pažljivo pratimo raspoloženje svojih korisnika, uvažavamo primjedbe i sugestije obitelji kadgod je to moguće, za dobrobit korisnika. Posebno nas motiviraju lijepi odnosi s članovima obitelji naših korisnika, za njihova boravka kod nas, a isto tako i nakon smrti njihovih najdražih ostajemo jedni drugima s lijepim  uspomenama na naša zajednička druženja!

Svaki smještaj u dom velika je trauma za bolesnog i nemoćnog čovjeka! Odlazak iz obiteljskog ognjišta teško prihvaćaju svi članovi obitelji, osjećaj nemoći pred bolešću je velika psihička trauma za sve iz korisnikove obitelji, stoga mi pokušavamo, uz Božju pomoć, biti svima podrška u takvim trenucima prilagodbe na nov način života svih, razgovorom i utjehom te poštenim i predanim radom!